FAQ

1. Mistä saat ideat kirjoihisi?

”Se on yksi kirjoittamisen mysteereistä. Idea voi lähteä henkilöhahmosta, valokuvasta, unesta, musiikista tai sitten suuremmasta teemasta. Idea on kuitenkin vain lähtökohta, teksti, tarina ja teemakin voivat muuttua paljonkin kirjoitusprosessin aikana.”

2. Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

”Teen töitä kotona ja aloitan päivän yleensä meditaatiolla. Se auttaa rauhoittumaan ja näkemään selvemmin, mitä haluan kirjoittaa ja miten. Aamupäivällä hoidan yleensä juoksevia asioita, iltapäivällä kirjoitan: luen edellisen päivän tekstiä, muokkaan sitä ja kirjoitan uutta.

Liikunta on myös tärkeä osa päivää, sen avulla vältän pahimman mökkihöperyyden. Harrastan bikram-joogaa sekä softballia (eräänlaista pesäpalloa).

3. Kuinka kauan kestää kirjoittaa yksi kirja?

”Romaanista riippuen prosessi voi viedä vuosiakin, mutta esimerkiksi Rakkautta-sarjan viihderomaanit olen kirjoittanut kirja vuodessa -rytmillä.

4. Miten sinusta tuli kirjailija?

”Kirjoitin paljon jo lapsena, ja minua myös kannustettiin siihen. Muutettuani Ranskaan vuonna 1997 aloin kirjoittaa käännöstieteen gradua ranskaksi ja se herätti kaipuun suomen kieleen ja kaunokirjallisuuteen. Olen kirjoittanut kaikki kirjani Ranskassa.”

5. Miksi muutit Pariisiin?

”Muutin Pariisiin vuonna 1997 opiskelijavaihtoon, koska opiskelin ranskan kieltä ja kääntämistä. Monen käänteen jälkeen olen edelleen täällä.”

6. Mistä sait idean romaaniisi Ihana meri (Otava, 2001)?

”Kärsin anoreksiasta itse teini-iässä ja halusin kirjassani käsitellä sairauden sisäistä maailmaa.”

7. Mikä kirjoistasi on oma suosikkisi?

”Vaikea sanoa. Ihanasta merestä saan edelleen, yli kymmenen vuotta sen ilmestymisen jälkeen, palautetta joka viikko. Uskon, että olen siinä onnistunut koskettamaan lukijoitani. Olen siitä hyvin kiitollinen.”

8. Mitä vinkkejä haluaisit antaa kirjailijanurasta haaveileville?

”Kirjoita, kirjoita, kirjoita! Usko itseesi ja ajatuksiisi, älä yritä matkia kenenkään toisen tyyliä, älä turhaan mieti, mitä lukijat ajattelevat tekstistäsi. Anna sydämesi puhua, mutta ole valmis muokkaamaan tekstiäsi.”

9. Voiko kirjoittamisella elää Suomessa?

”Pelkillä myyntituloilla on lähes mahdoton elää, suurin osa kirjailijoista (suuria bestsellereitä lukuun ottamatta) tekee myös muita töitä: opettamista, toimittajan ja kääntäjän töitä jne.”

10. Onko Rakkautta-viihdesarjasi Lara huono roolimalli naisille? Voiko feministi lukea chick litiä?

”Rakkautta-sarja on romanttisen komedian genreen kirjoitettua kirjallisuutta, joka noudattaa tiettyä happy end-kaavaa. On tärkeää ymmärtää, että nämä kirjat ovat komediaa, jossa on mukana paljon myös ironiaa. Komedian päähenkilö ei mielestäni voikaan olla täydellisen tiedostava modernin naisen roolimalli, tarina ei olisi kovin hauska, jos päähenkilö toimisi jatkuvasti järkevästi…

Pidän itseäni feministinä. Minusta nainen on vahvoilla silloin kuin voi myös nauraa itselleen. Eikä feminismi minusta tarkoita sitä, että ihmiset (sekä miehet että naiset) eivät kaipaisi elämäänsä rakkautta ja romantiikkaa. Chick lit-kirjallisuus vastaa elokuvissa romanttista komediaa. Jostain syystä elokuvissa eri genret vain tuntuvat toistaiseksi olevan hyväksytympiä kuin kirjallisuudessa.

Komedian kirjoittaminen voi olla yllättävänkin haastavaa. Olen iloinen, että olen saanut viihdyttää ja naurattaa lukijoitani.”

2 Kommenttia

 1. Jonna Kahilakoski
  Jonna Kahilakoski klo · Vastaus

  Hei ! Olen 15- vuotias tyttö Sastamalasta, Suomesta. Teemme koulussa äidinkielessä kirjailijatutkielmaa ja valitsin sinut aiheekseni, koska teoksesi Ihana meri kosketti kovasti ja pidin sen tyylistä. Halusin myös tietää mitä kaikkea sellaisen teoksen takana on ja tältä sivultasi sain siihen vastauksen. Olet todella taitava kirjailija ja aion lukea Ihanan meren uudestaan tutkielmaani varten. Paljon onnea tulevaisuuteen !

  1. Kira Poutanen
   Kira Poutanen klo · Vastaus

   Kiitos, Jonna! Kaikkea hyvää sinulle! <3 Kira

Vastaa